Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Ümraniyelilerle Bir Araya Geldi Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Ümraniyelilerle Bir Araya Geldi
Ümraniye Belediyesi, kültür sanat etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen “Tarih Sohbetleri” adlı programın konuğu Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil oldu...

Dolu dolu etkinliklerle kültür sanat programlarını sürdüren Ümraniye Belediyesi’nin,  her ay uzman bir konuğun yer aldığı söyleşi programları devam ediyor. Yaptığı televizyon programlarıyla tarihi sevdiren ve tarihi dönemlere karşı merak uyandıran Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, etkileyici anlatımıyla Ümraniyelilere tarihte yolculuk yaptırdı.

Mimar Sinan’ın hayatını ve birbirinden değerli eserlerini anlatan Ahmet Şimşirgil, “Osmanlı İmparatorluğu’nun en görkemli döneminde bir yeniçeri iken mimari ve mühendislik zekâsıyla öne çıkıp önemli yapılar inşa etme fırsatı yakalayan Mimar Sinan, kalıplara bağlı kalmadan kendisini kalıcı ve usta yapacak arayış ve denemelerle dolu bir hayat yaşamıştır. Kendi anlatımıyla zamanını aşmayı başarmış olan usta mimar, tüm insanlığın hayranlık duyduğu bir yaşam sürmüştür. Öyle ki; yaptığı camiler, medreseler, külliyeler, türbeler, köprüler, kervansaraylar, mahzenler ve hamamlar yaptığı eserlerin kalıcılığı bakımından en iyi örneklerdir” dedi.

Başmimarlığa getirilmeden önce yaptığı eserlere de değinen Ahmet Şimşirgil, “Osmanlı Başmimarı ve İnşaat Mühendisi olan Sinan, Osmanlı mimarlığında klasik dönemin kurucusudur. Mimarbaşlığa getirilmeden evvel üç eser yapmıştır. Bunlar; Halep Hüsreviye Külliyesi, Gebze Çoban Mustafa Paşa Cami, Hürrem Sultan Haseki Külliyesidir. Kalfalık döneminin en büyük eseri Süleymaniye Camii iken, Başyapıtı ise ustalık eserim dediği Selimiye Camiidir” dedi ve Şimşirgil, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak dersi sonlandırdı.

Tarih : 07 Nisan 2016