Akademi Genç’e Bu Hafta Akit Gazetesi Yazarı Osman Atalay Konuk Oldu Akademi Genç’e Bu Hafta Akit Gazetesi Yazarı Osman Atalay Konuk Oldu
Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ve gençlerin 10 hafta boyunca uzman akademisyenler ile eğitmenler tarafından çeşitli alanlarda temel bilgileri edinmelerini kapsayan Akademi Genç’in bu haftaki konuğu Akit Gazetesi Yazarı Osman Atalay’dı.

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ve gençlerin 10 hafta boyunca uzman akademisyenler ile eğitmenler tarafından çeşitli alanlarda temel bilgileri edinmelerini kapsayan Akademi Genç’in bu haftaki konuğu Akit Gazetesi Yazarı Osman Atalay’dı.

Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Akademi Genç eğitimleri devam ediyor.  Cemil Meriç Gençlik Kültür ve Eğitim Merkezi’nde gençlerle bir araya gelen Osman Atalay, “Mazlum Coğrafya; Suriye” başlığı altında, “Suriye'de büyük bir trajedi var. 12 milyon insan evini terk ederek farklı ülkelere sığındılar. Yaşanılanlar çağımız açısından büyük bir trajedidir. 800 bin insan hayatını kaybetti. 1 milyona yakın insan sakat kalırken, hayatını kaybedenler arsında 25 bin çocuk ve 26 bin kadın bulunuyor. 6 milyon insan da sınır dışına çıktı. Bunun 3,5 milyonu Türkiye'de bulunuyor. Lübnan da 1 milyon, Ürdün de 1 milyon, Körfez ülkeleri ve diğer Arap Ülkelerinde ise 500 bin Suriyeli var. Avrupa ülkelerinde ise en çok Almanya, Suriyeli barındırmaktadır. Ülkemizde ise Suriyelilerin en çok bulunduğu iller Gaziantep ve Hatay'dır. Bu illerimizin tercih edilmesinin nedenleri; sınıra yakın olmaları, aynı dili konuşmaları ve halkımızın sıcak yaklaşımdır” dedi.

Osman Atalay, “Türkiye olarak ne yaptık diye düşünürsek Suriyeli kardeşlerimiz 81 ilimizin 80'nin de bulunuyor. 7 yıldan beri ülkemize yerleşen Suriyelilere karşı önce bir mahcubiyet vardı. Ancak şu anda misafirperverliğimizi her açıdan gösteriyoruz. Eğitim, sağlık, barınma ve diğer tüm alanlarda da yardımcı oluyoruz. Devletin sunduğu imkânlar haricinde STK’lar da bu konuda ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Türkiye olarak muhacirlerle 1950 ve 1960'lı yıllarda tanıştık. Bulgaristan ve Makedonya’dan insanlarımız geldiler. Tarih boyunca hiç durmadan çevremizden hep bize göç oldu. Bu durum Osmanlı döneminden beri devam etti. Onlar Muhacir biz ise Ensarız. Bu konuda onların morale ihtiyaçları var. Kendi durumumuzu düşünerek onlara yaklaşıyoruz. Her toplum istemediği durumlarla karşılaşabilir. Kimin kaderinde ne olacaktır bilemeyiz. Bize düşen onlara Ensar olmaktır. Bu hepimizin imtihanıdır. Onlar muhacir olarak, biz de Ensar olarak imtihan oluyoruz. Herkesin bir imtihanı vardır. Bu durumda hepimize düşen empati yapmaktır” diyerek öğrencilerin sorularını yanıtlayarak semineri noktaladı.

Tarih : 11 Nisan 2018